Skip to content
Menu

Newborn Fotografie Meer dan 40 handige tips voor je fotoshoot!

Ik ben inmiddels 10 jaar fotografe en ook de newborn sessies doe ik al jaren met veel plezier.

Om je goed voor te bereiden op je fotoshoot heb ik een handige lijst met vele tips en trucs samengesteld.

Zo weet je wat er allemaal bij komt kijken als je een shoot bij mij boekt, maar kun je ook ideeën vinden om zelf aan de slag te gaan.

Het is de bedoeling dat dit artikel de ultieme gids voor newborn fotografie wordt.

Ik zal het dus regelmatig updaten en uitbreiden, en ben heel benieuwd naar je suggesties (laat een berichtje achter onderaan de pagina).

Benieuwd wat er allemaal bij een newbornshoot hoort?

Lees snel verder!

Newborn Baby Fotoshoot

Hoofdstuk 1: Setup & Omgeving Waar moet je allemaal aan denken?

1) Een baby 😉 – Uiteraard geen foto’s zonder jullie kleine newborn..!  Jullie kleine geluk leg ik met alle liefde vast.

2) Een warme kamer – Jullie moppie laat ik natuurlijk niet in de kou liggen. De baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur minder goed reguleren dan wij.  

De kamertemperatuur mag lekker op standje sambal (24/25 graden ). Ik neem ook altijd een klein kacheltje mee voor de zekerheid.  Sommige huizen met vloerverwarming warmen niet zo gauw op.  Let ook op tocht dit is ook niet wenselijk voor een baby die bloot is.

3) Geduld – Wat heel belangrijk is bij een newbornshoot is geduld. Zonder geduld ga je het niet redden. Want de baby bepaalt eigenlijk hoe de fotoshoot verloopt.

Je kunt ze niet dwingen om te gaan slapen of te liggen zoals jij het graag wilt. Het is vaak veel wachten, maar laat dat nou één van mijn beste eigenschappen zijn!

newborn vader veilig armen smile
newborn bucket slapen mutsje sesie

4) Geen totale stilte –  Wanneer het helemaal stil is in de ruimte kun je juist hebben dat de kleine eerder schrikt van een hard geluid dan wanneer er op de achtergrond een radio afspeelt. 

5) Ervaring – Ik heb al vele lieve baby’s mogen vastleggen en mijn ervaring is dan ook al groot!

6) Geen bezoek – Rust en regelmaat. Dat vinden de baby’s fijn. Het is dan ook wenselijk dat je kraambezoek even uitstelt wanneer je een fotoshoot hebt. Ze pikken toch allerlei prikkels op en zo’n shoot is best wel intensief.

7) De achtergrond – Ik gebruik als achtergrond bijna altijd doeken en plaids. Van mooie strakke stoffen tot zacht en fluffy. Soms hebben de klanten thuis een gave vloer of tafel dan kan dit ook heel tof zijn om te gebruiken als ondergrond.  ( zie foto hieronder ondergrond tafel )

nr 14 achtergrond ondergrond tafel bij de klant
natuurlijke-newborn-fotoshoot-1-scaled

Hoofdstuk 2: Kleding & Props Hoe zien ze er het leukst uit?

8) Mutsjes – Je houdt er van of juist niet. Zelf ben ik niet van de enorme poespas, daarom heb ik ook de afgelopen jaren steeds minder felle gekleurde mutsjes en verzamel ik nu vooral de natuur- en zachte pasteltinten.

9) Haarbandjes – Voor de meisjes heb ik volop haarbandjes. Ook hier ontwijk ik liever de felle kleuren en zijn er vooral zachte kleuren te vinden. Maar er is ook genoeg keuze met roze, bloementjes en veertjes.

10) Wraps – Je ziet het steeds vaker, kleine babytjes ingepakt als een klein coconnetje. Er zijn inmiddels vele technieken die je kunt leren om de baby mee in te wrappen. Ik heb veel keuzen qua kleuren voor je klaar liggen, en ook hier vindt je vooral de rustige natuurlijke tinten.  Vaak bestaan de wraps uit elastisch materiaal zodat je het goed om de baby heen kunt wrappen.

11) Het achtergrondsysteem
– Door middel van dit systeem kan ik gemakkelijk doeken ophangen die als achtergrond dienen tijdens de fotoshoot. Het is heel gemakkelijk te gebruiken en ik kan in elke woning wel een setting maken!

12) De Beanbag – De een heeft echt zo’n grote bean bag en de ander gebruikt een kleinere of zoals ik een voedingskussen. Iedereen heeft zijn eigen manier om de kleine neer te kunnen leggen.  

Newborn baby girl fotografe Zeist pure puur
bhodi-newborn-mutsje-scaled

13) Props – Props zijn eigenlijk de accessoires die je kunt gebruiken bij je newborn reportage. Dit kunnen manden, schalen of bedjes zijn. Maar ook viltenhartjes worden  tegenwoordig veel gebruikt ( deze maak ik zelf en kun je bestellen ). 

Je hebt vele winkeltjes ( online ) die zich helemaal richten op de newborn fotografie en waar je ruime keuze hebt uit vele props. Veelal handgemaakt met veel liefde!  Kijk eens bij:

Keet en Jet (https://newborn-props.nl/)
Juulswinkeltje (https://www.juulswinkeltje.nl/)
By Sjors (https://www.bysjors.nl/)
Handmade by Sjoos (https://www.facebook.com/handmadebysjoos)

14) Knuffels – Iets wat ik zelf altijd heel lief vind zijn de kleine mini knuffeltjes. Ik heb er inmiddels al een stuk of 10 en het levert altijd hele aandoenlijke foto’s op.

15) Kleding – Je wilt dat de aandacht vooral uitgaat naar de baby en het gezin. Als je met z’n allen op de foto gaat zou ik adviseren rustige kleuren aan te trekken.

Vermijd hierbij drukke printjes zoals Disney figuren, strepen en grote teksten op t-shirts.  Met pastel tinten en zachte materialen kom je een heel eind voor een gave foto.

a-newborn-hond-baby-gezin-wijk-bij-duurstede-2-1-scaled
newborn-gezin-bed-liftestyle-scaled

Hoofdstuk 3: Je baby Wat zijn de belangrijke punten?

16) Veiligheid – Veiligheid is het allerbelangrijkste met deze reportage!  Het is niet zo dat je de baby zomaar in een ‘leuke’ positie kan leggen, alles gebeurt met veel geduld en vaak zijn foto’s ook samengesteld uit 2 foto’s. Deze worden dan met Photoshop in elkaar gezet.

Niet elke baby vindt het fijn om op de buik te liggen of naakt te zijn. Dan kijken we altijd naar een andere positie waarin de kleine zich wel prettig voelt. 

Emmers of diepere schalen worden verzwaard zodat deze niet zomaar kunnen omvallen, harde randen worden verzacht met doeken of kussens.  Een baby kan altijd een onverwachte beweging maken, we laten ze dan ook nooit alleen liggen.

17) Voeding vooraf – Wat meestal kan helpen is een voeding geven voordat ik bij je thuis kom. Zo is het buikje lekker gevuld en zijn ze tevreden en vallen ze vaak in slaap.

Wat dan ook handig is om al voor die laatste voeding de kleertjes vast uit te doen en de baby in een warme doek te wikkelen. Want kleertjes uit doen als de kleine slaapt is niet zo fijn… En een voeding tijdens de shoot is ook niet vreemd, we nemen gewoon de tijd!

18) Ongelukjes – Ik heb eigenlijk nooit een reportage waar geen ongelukjes gebeuren.  Wat ik vaak gebruik zijn kraammatrassen onder mijn doeken. Zo wordt mijn voedingskussen goed beschermd, deze kan ik immers minder makkelijk wassen.

19) Hygiëne – Alle spullen die ik tijdens de fotoshoot gebruik zullen netjes worden gewassen zodat ze weer schoon zijn voor de volgende baby.

smile lachen zwart wit newborn
Bhodi-newborn-props-accessoires-scaled

Hoofdstuk 4: Technisch Camera, licht en andere technische details

20) Camera – Momenteel heb ik de Sony a7 III- Wat met deze camera fijn is, is dat ik mijn iso flink omhoog kan gooien zonder dat ik veel ruis krijg.  Hier liep ik met mijn oudere camera’s wel eens tegen aan. Vooral in de winter kun je bij de mensen  thuis komen in een hele donkere ruimte.

Toen ik net begon had ik een simpele Sony a200 en een standaard lensje.  Daarna kocht ik de Sony a77 II. Deze was al een hele vooruitgang voor mij. 

21) Lenzen –
Ik heb bij mijn Sony de Tamron f2.8 28-70 mm. Door het hoge diafragma ( = laag getal ) kan ik bij donker licht al snel meer licht creëren.  In het begin had ik de Sony 18-55mm f3.5 dit is al 10 jaar geleden, maar hé, daar kon ik toen al toffe foto’s mee maken.

Daarna kocht ik de Sony 50mm f1.8 dat is echt een fijne  lichtsterke lens met een hoog diafragma, die heb ik jaren met veel plezier gebruikt. 

22) De belichting – Elke fotograaf heeft zijn of haar voorkeur qua belichting. Studio flitsers of daglichtlampen.  Die van mij gaat uit naar echt daglicht. Dit licht vind ik het natuurlijkste en zachtste overkomen. 

Ik kom natuurlijk bij jullie thuis en daar gebruik ik het liefste het grootste raam zodat ik het meeste lichtinval heb, de directe zonnestralen vermijd ik liever wel dit geeft  harde schaduwen. Soms moet er dan ook even wat verschoven worden.

23) Reflectiescherm – Dit kan handig zijn om net wat meer licht in te vullen bij een schaduwkant.  Ik gebruik hiervoor de witte zijde en  met de diffuser kun je directe zonnestralen verzachten.  Heb je geen reflectiescherm? Met een groot wit karton kun je ook het licht weerkaatsen.

Studio oude foto
mayera Fotografie Ijsselstein locatie binnenstad

Hoofdstuk 5: De Foto's Welke plaatjes wil je graag schieten?

24) Hoeveel foto’s worden er gemaakt? Ik probeer altijd een zo gevarieerd mogelijke map te maken. Ik kom eigenlijk zelden onder de 100 foto’s. Dus het wordt sowieso lastig kiezen tussen al het moois!

25) Details – Niks is zo lief als kleine voetjes en handjes. Deze details leg ik graag vast, al is het soms best lastig als ze bijvoorbeeld nog wakker zijn. Vergeet ook niet de zachte donshaartjes die als ze ouder worden weer verdwijnen. 

Je kunt ook de ouders erbij betrekken, de kleine mini voetjes in de grote handen van papa, zo zie je echt hoe klein ze waren.

26) The smile – Ik noem het altijd de bonus van de shoot. De glimlach van de baby.  Sommige zeggen dat het een reflex is maar wordt ook gezegd dat het een echte lach is, hoe dan ook het is toch te cute?

Vaak krijg je deze lachjes als ze nét in diepe slaap vallen.

27) Scherpte – Het geldt eigenlijk wel voor elk portret, stel scherp op de ogen!  Maar mocht je detail foto’s gaan maken is spelen met scherpte natuurlijk tof, scherpstellen op de voetjes waardoor de rest van het lichaam onscherp wordt geeft een mooi effect. 

Bij een te hoog diafragma ( bijv f1.8 ) kun je soms ook wat scherpte missen in beide ogen. Vaak kiezen fotografen dan voor minimaal f2.8.

28) Styling – Je kan het zo gek maken als je zelf wilt ( of de ouders willen ). Wat ik het mooiste vind is om wel in dezelfde kleuren te blijven bij een setting, dit geeft een mooie rustige foto.

De natuurlijke tinten  en materialen zijn mijn favoriet, een houten schaal gevuld met een schapen vachtje en er onder een jute matje. Zo creëer je ook verschillende lagen.

gevilten hartjes newborn meisje
newborn-hartje-handgemaakte-breien-sessie-scaled

Hoofdstuk 6: Bewerking Wat komt er na de fotoshoot?

29) Lightroom – Ik bewerk al mijn foto’s in Lightroom. Maar wat bewerk je dan eigenlijk? Baby’s hebben vaak het in het begin een wat rode huid tint, ik zorg dat dit mooier wordt. Sommige baby’s zitten onder de pukkeltjes of krasjes van de scherpe nagels; dit haal ik vaak ook weg.

Ik probeer hier wel altijd de baby zoveel mogelijk zichzelf te laten, geen mini-baby-plastic-born… De achtergrond is soms niet helemaal netjes ook hier zorg ik voor.

30) Photoshop Sinds kort ben ik ook begonnen met Photoshop. Ik werkte er eigenlijk nooit mee en nu nog gebruik ik het zelden. 

Photoshop heeft wel net wat meer tools om te bewerken. Al heb je dat bij deze kleine baby’s niet echt nodig. Soms maak ik de gewrapte baby net iets ronder voor een iets mooier resultaat.

nr 39 photoshop wrap voor na
Voor na Newborn bewerking H

Hoofdstuk 7: Algemene Tips Waar moet je verder nog aan denken?

31) Standpunt –  Vaak kun je met één pose verschillende soorten foto’s maken met het juiste perspectief. Zo hoef je de baby ook niet continu aan te raken en kan het rustig slapen.

Een handige tip: Vermijd het kijken in de neusgaten, als je dat als richtlijn aanhoudt heb je vaak een mooi standpunt te pakken.  Vaak is op ooghoogte van de baby of van bovenaf erg mooi. Maar durf ook dichtbij te komen voor fraaie details.

32) Welke periode? Het liefste fotografeer ik tussen de 4 en 21 dagen oud. Hoe kleiner hoe vaker ze nog slapen en zo leg je ze gemakkelijker in bepaalde poses. Al is dit nooit een garantie, soms zijn de kindjes gewoon veel wakker.

33) De Tijd – Hoe lang duurt zo’n fotoshoot eigenlijk? Bij mij duurt het tussen de 2 en 3 uur. En dan is 3 uur wel het meeste wat voorkomt. We nemen ruim de tijd zodat er genoeg plek is voor een voeding, verschoning of even knuffelen.

34) Slapen – Slapende foto’s, dat is wat we eigenlijk willen. Maar daar is soms heel veel geduld voor nodig.  Een badje vooraf en daarna een voeding kan daarbij wel helpen.  Ook het inwrappen van de baby kan ze rustig maken.

nr 24 handen samen dragen newborn baby
handen ouders newborn

35) De Baby sleep-app – Wat ik ook wel eens tevoorschijn haal om de kleine rustig te maken is de Baby-app. Sommige fotografen gebruiken de Baby shusher wat ook goed kan helpen. Met de Baby-app heb je verschillende opties die je kunt kiezen. Een pasgeboren baby houdt van een continu geluid, deze vindt je dan ook terug in de app.

Ik kies vaak voor de baarmoedergeluiden, hartslag, stofzuiger of de mevrouw die shhh roept. Maar je hebt ook een auto, een beekje, een föhn of trein.

Vaak vragen ouders achteraf hoe de app heet zodat ze hem zelf kunnen downloaden. Ik heb hem bij mijn zoontje ook regelmatig gebruikt. Ook op Youtube of Spotify kun je verschillende White-noise geluiden vinden.

36) Work Flow – Ik werk niet met hele ingewikkelde poses, het is vooral kijken naar de baby en wat de baby toe laat. Hij of zij bepaalt eigenlijk hoe de fotoshoot verloopt.

37) Met papa en mama op de foto – Betrek ook papa en mama bij de fotoshoot. Soms zijn de kleine details al heel mooi, het hoofdje in papa zijn grote handen. Of jullie dragen de baby samen in jullie handen is vaak een favoriete pose.

38) Broer en zus – Ook grote broer en/of zus mogen niet ontbreken op de foto. Wanneer ze nog jong zijn is dit best een uitdaging. Wat bij mij vaak wel lukt is als de baby op het kussen ligt en dat zij dan een kusje geven.  

Het vasthouden van de baby is vaak nog lastig en ook best spannend.  En ook zij hebben niet altijd zin om op de foto te gaan

39) Huisdieren – Regelmatig kom ik lieve hondjes tegen bij de gezinnen thuis. En als die dan ook op de foto mogen is dat vaak ook wel een uitdaging.. Met wat koekjes kom je al een heel eind.

Let wel op de veiligheid dat de hond niet op de baby kan gaan zitten of er overheen gaat met de harde nagels.

40) Plezier hebben – Zorg dat je niet gestrest raakt en plezier hebt tijdens de shoot, ik weet zeker dat ik het naar mijn zin ga hebben!

a-newborn-hond-baby-gezin-wijk-bij-duurstede-scaled
nr 36 the smile baby newborn lachen

Tot slot Wat vond je ervan?

Zo, dat was een beste lap tekst, nietwaar? Ik hoop dat geïnspireerd bent, en ik je een paar handige ideetjes heb kunnen meegeven.

Mocht je zelf weetjes en tips willen delen dan ben ik heel benieuwd, laat gerust een berichtje achter (of neem contact op via mijn contact pagina).

Liefs, Mayera